Het Levensboek genomineerd voor de Cultureel Erfgoedprijs

De Expeditie Nassau is nog niet afgerond of het eerste succes is al geboekt. Het Levensboek, een van de ideeën die de reis tot op heden heeft opgeleverd, komt in aanmerking voor de Brabantse Erfgoedprijs 2017. Daarmee maakt het project kans op een bedrag van 10.000 euro en een jaar lang begeleiding bij de uitvoering.

Het Levensboek: van prentenboek tot stripboek

Een van die ideeën is Het Levensboek: iedere nieuwe Steenbergenaar krijgt bij zijn of haar geboorte het eerste exemplaar van dit boek. Gedurende de jaren dat het kind opgroeit, komt daar steeds een nieuw deel bij. Ieder deel begint met een verhaal over de geschiedenis van de stad in woord en beeld. De vormgeving van de historische vertelling wordt aangepast aan de leeftijd waarin het kind zich bevindt. Van een prentenboek voor de kleinsten tot een spannende strip voor het oudere kind. Bovenal biedt Het Levensboek ruimte aan de groeiende verzameling verhalen uit de eigen geschiedenis van de eigenaar. Of aan de herinneringen die hij deelde met anderen.

Rijk archief

Na achttien jaar heeft iedere jonge geschiedmaker zodoende een bundel die wordt gevormd door de historie van zijn eigen woonplaats en een terugblik op de jeugd die hij daar doorbracht. De Expeditieleden hopen dat Het Levensboek als waardevol document bewaard blijft voor de generaties na ons. Daarmee een rijk archief creërend van de verhalen van de stedelingen van Steenbergen aan het begin van de 21e eeuw.

Van toen naar toekomst

Omdat de Expeditieleden het er met elkaar over eens waren dat het boek mooi zou passen binnen het kader ‘Van toen naar toekomst’ van de Brabantse erfgoedprijs trokken zij de stoute schoenen aan een dienden het project in. Zij waren daarin niet alleen want de jury had de taak om 72 ingediende projecten op hun merites te beoordelen. Slechts acht daarvan zouden een plekje op de begeerde shortlist krijgen. Tot vreugde van de Expeditie Nassau kwam deze week het bericht dat Het Levensboek er daar een van is.

Op maandag 26 juni presenteren de acht geselecteerde projecten zich met een korte ‘pitch’ waarna de jury de lijst verder indikt tot drie finalisten. Hieruit kiest het publiek uiteindelijk de winnaar, die op 5 oktober de Brabantse Erfgoedprijs in ontvangst mag nemen.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: