Op expeditie naar Hulst (en Zeeuws-Vlaanderen)!

Hallo! Ik ben Bart, student en afstudeerder bij de Gemeente Steenbergen en tijdelijk expeditielid van Expeditie Nassau. Samen met een aantal medestudenten/afstudeerders hebben we een aantal plekken bezocht in Zeeuws-Vlaanderen die interessant waren voor onze afstudeeropgaven.

Na een lange busreis vanaf Breda via Antwerpen kwamen we aan bij het vestingstadje Hulst, waarbij de intacte vestingwallen meteen al een mooi aanzicht op de stad boden. Maar voordat we de stadspoorten van Hulst betraden brachten we eerst een bezoek aan andere projecten en plaatsen binnen de regio Zeeuws-Vlaanderen.

foto 1

Zo bezochten we het zonnige Hoofdplaat met zijn nog onontdekte strand en bezochten we de populaire badplaats Breskens , waar het project Waterdunen wordt gerealiseerd. In dit project maakt de binnendijkse polder plaats voor buitendijkse natuur met getijden. Dit wordt gedaan doormiddel van een getijdenduiker die het zoute water gecontroleerd naar binnen laat stromen waneer het vloed is en naar buiten laten stromen wanneer het eb is.

foto 2foto 3

Wie zich in Zeeuws-Vlaanderen begeeft mag natuurlijk niet ook niet het Verdronken Land van Saeftinghe missen. Grote delen van deze voormalige polder raakte in 1570 overstroomd en werden vervolgens verlaten, iets later werden de overgebleven delen van de polder alsnog onder water gezet als bescherming tegen het Spaanse Rijk. Overigens maakt het Verdronken Land van Saeftinghe onderdeel uit van een recreatief programma genaamd “Langs Linies en Kreken” , misschien een idee om de Cruijslandse Kreken te koppelen aan de West Brabantse Waterlinie?

Na verscheidene projecten gezien te hebben keerde we terug naar Hulst. De vestingwallen van Hulst zijn redelijk goed bewaard gebleven en dienen nu als groen wandelpad rond de binnenstad. Tevens kun je het centrum van Hulst alleen betreden via een van de stadspoorten, deze elementen geven je het gevoel echt een vestingstad binnen te treden en zorgen ervoor dat het centrum van Hulst een onderscheidende rol krijgt binnen de rest van de bebouwing.

Op een van de poorten van Hulst (en deels op de vestingwallen) heeft een horeca onderneming een terras geplaatst zodat je geen last hebt van de drukte van het verkeer beneden je.

Het project “De Nieuwe Bierkaai” bracht het water terug in de binnenstad. Hier lag vroeger de oude overslag haven van Hulst. Aan het uiteinde van deze haven lag de Keldermanspoort. De ruïne van deze poort is verder uitgegraven door de nieuwe verdiepte stadsgracht van de Bierkaai.

foto 1 (2)

Overigens hadden alle straten in de historische binnenstad van Hulst een apart straatnaambordje met het stadswapen van Hulst, een simpel element wat meteen aandacht trekt binnen het straatbeeld. Misschien ook een idee om dit binnen de vesting van Steenbergen toe te passen?

foto 3 (1)

Ondanks dat het weer die dag regelmatig omsloeg hadden we het idee dat het een leerzame dag was. Na een andere lange busreis kwamen we moe maar voldaan terug, vol met nieuwe ideeën voor ons afstuderen!

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: