Het ontstaan van de vesting deel 1: Steenbergen op de Brabantse Wal

In de blog van Expeditie Nassau mag een stukje ontstaansgeschiedenis van de vesting en de stad  Steenbergen natuurlijk niet ontbreken. Hou de blog de komende tijd daarom goed in de gaten voor meer berichten over de interessante en rijke historie van Steenbergen!

Ondegrond in verleden (zeeklei)

Het verhaal van Steenbergen begint rond het jaar 900 met de stichting van de eerste nederzetting op de uitloper van de Brabantse Wal. Het landschap zag er in het jaar 900 wel anders uit dan nu. Aan de noordkant waar nu zeekleipolders liggen, lag eerst drassig laagveen wat regelmatig overstroomde door invloed van zee.

Dit gebied, wat overigens nog steeds “Het Lage” wordt genoemd, bood geen veilige haven voor een nederzetting door zijn onherbergzaamheid. Inpolderen gebeurde toen nog niet. De Brabantse Wal en de hoger gelegen zandgronden (ook wel “Het Hoge” genoemd) in het zuiden boden daarentegen wel bescherming tegen de overstromingen.  Hierdoor bevindt de stad Steenbergen zich nog net op de zandgronden maar wordt  weliswaar omringt door zeekleipolders. Het zou overigens tot de 14e eeuw duren voordat de eerste gebieden rond Steenbergen worden ingepolderd.

landschap 1200

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: