Op expeditie naar Geertruidenberg!

Als onderdeel van het ontdekken is het expeditieteam op bezoek geweest in Geertruidenberg. Een vestingstad met grote contrasten. Een mooi marktplein met aan de kop van de Markt de imposante Geertruidskerk en aan de andere kant domineert de Amercentrale de horizon. We starten het bezoek met een gesprek bij de gemeente.

IMG_4778

We hebben allerlei vragen, hoe zet Geertruidenberg in op het vestingverleden? Hoe maak je je verleden beleefbaar en zichtbaar? Wat is de rol van ondernemers, heemkundekringen en inwoners?

Het belangrijkste advies is: samenwerken. Samen optrekken en gezamenlijk het vestingverleden uitdragen. Koppel producten aan het vestingverleden en zorg dat onbekende plekken aandacht krijgen. Ondernemers, historische verenigingen hebben hierbij een belangrijke rol. Zet gezamenlijk in op evenementen.

Dit jaar worden de Vestingdagen georganiseerd door Geertruidenberg. Een prachtig evenement om het verleden zichtbaar en beleefbaar te maken. Maar ook hier geldt: trek gezamenlijk op. De basis voor samenwerking is er in Steenbergen, is de conclusie van ons expeditieteam. Expeditie Nassau is de eerste stap in het proces om gezamenlijk het vestingverleden van Steenbergen op de kaart te zetten.

Daarnaast was de keuze voor uitdragen van recreatief Geertruidenberg opvallend. Voor de gehele gemeente is de volgende slogan van toepassing: “Geertruidenberg, vestingstad aan de Biesbos”. En hoe zit het dan met de andere kernen (Raamsdonk en Raamsdonksfeer) werd gevraagd? “De andere kernen zijn ook belangrijk, maar we maken een duidelijke keus” luidde het antwoord. En dat was ook gelijk het advies. De andere kernen zijn ook belangrijk, maar je kunt niet alles in je “etalage” zetten.

Vervolgens ging het expeditieteam op ontdekkingstocht in de vestingstad.

De vestingcontouren zijn op een aantal plaatsen nog zichtbaar. Door langs de vesting te wandelen krijg een goed beeld van de vesting. Langs de contouren van de vesting staan bomen. Die helpen bij het accentueren van de vestingcontouren. Op de Markt staat een infopaneel over de vesting en de wandelroute.

IMG_4788IMG_4792

Langs de wandelroute is de Amercentrale vaak in beeld (zie foto hierboven). De wandelroute geeft een goed beeld van de vestingstad maar eindigt enigszins abrupt. Daarom maar snel terug naar het centrum dat rijk is aan mooie historische panden.

Bij een heel aantal panden (woningen, restaurants, ed.) staat een toelichting over het pand en de historie ervan. Een leuke toevoeging zou zijn om de informatie digitaal te ontsluiten, zodat een luisterroute ontstaat. Vervolgens hebben de expeditieleden nog even rondgewandeld op de historische Markt, desondanks bleef de Amercentrale het historische stadsbeeld domineren.

Geertruidenberg-Markt-570x410

Vervolgens keerde we weer terug naar onze eigen vestingstad , die naar zeggen van sommige expeditieleden, “gelukkig geen Amercentrale heeft”.

Afbeelding1

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: